Petitie om vuurwerkverbod van tafel te krijgen

Petitie om vuurwerkverbod van tafel te krijgen

HEUMEN – Met een petitie op internet (petities.nl) hoopt een Heumense vriendengroep het voor elkaar te krijgen dat een totaalverbod op het afsteken van vuurwerk in hun gemeente van tafel gaat. Het vuurwerkverbod van de gemeente Heumen werd deze week aangekondigd en zou de komende jaarwisseling in gaan. Gistermiddag waren er zo’n tweehonderd handtekeningen binnen.

De Heumense politiek besloot tot het verbod om overlast, vernielingen en gewonden in de gemeente te voorkomen. De vriendengroep denkt dat de overlast vooral afkomt van gebruikers van illegaal vuurwerk, niet van legaal vuurwerk dat zij afsteken.

Vuurwerk is hun passie

De vriendengroep is niet blij dat de komende jaarwisseling er totaal geen vuurwerk mag worden afgeschoten in hun woonplaats Heumen. En dat is nog voorzichtig uitgedrukt want Jurmey Brugman, Robin Paau en Danny Schlebos steken jaarlijks voor duizenden euro’s aan vuurwerk af. Het is hun passie.

Dat de Heumense politiek daar deze week een einde aan maakte, vinden ze compleet belachelijk. ,,Wij steken van jongs af aan vuurwerk af. We stunten er niet mee, houden ons netjes aan de afsteektijden en zijn alleen met siervuurwerk bezig”, zegt Brugman.

argumenten, zijn slecht onderbouwd.
Tijdens de afgelopen jaarwisse­ling waren er nul politiemel­din­gen

Terwijl dat laatste bijna overal in Nederland gewoon mag, heeft Heumen nu een verbod aangekondigd. Slecht voor het milieu, vindt een politieke meerderheid. Maar maatregelen zijn ook ingegeven door het feit dat er rond de jaarwisseling altijd gewonden vallen door vuurwerk en er vernielingen worden gepleegd. ,,In Nederland, niet in Heumen. De burgemeester sprak de laatste keer in deze krant over een prettig rustige jaarwisseling.”

Aan de late kant met verbod

,,Heumen is ook aan de late kant”, vindt Paau. De vuurwerkverkopers hebben al vuurwerk ingekocht en lopen nu inkomsten mis. ,,Als je zo’n beslissing aan het begin van het jaar neemt, vind ik dat nog steeds niet leuk, maar dat is wel beter. Argumenten die gebruikt worden, zijn slecht onderbouwd. Tijdens de afgelopen jaarwisseling waren er nul politiemeldingen. Waar mensen last van hebben, is van illegaal vuurwerk dat al in augustus wordt afgestoken.

Het drietal spaart het hele jaar voor die ene nacht. Voor zeker 5.000 euro gaat de lucht in. ,,Vuurwerk afsteken is een gevoel. De magie ervan, die ene keer per jaar. Met z’n allen bij elkaar komen. Vanaf november bezoeken we vuurwerkshows in Nederland, België en Duitsland om te zien wat er te krijgen is. We zijn van tevoren bezig om de producten te zoeken die we voor onze eigen show kunnen gebruiken.”

Maar ja, vuurwerkverbod. ,,Het is natuurlijk heel raar. De plaatselijke vuurwerkverkoper mag wel verkopen, maar wij mogen niet afsteken”, zegt Brugman. ,,Dit gaat richting coffeeshopbeleid”, vindt Paau.

Burgerlijk ongehoorzaam?

Wat nu? ,,We moeten ergens anders heen waar het wel mag”, zegt Schlebos. ,,Naar Groesbeek, Molenhoek of Cuijk. Met de auto.” Of het dan nog leuk is? ,,We zijn vuurwerkliefhebbers.”

Het liefst blijft het drietal gewoon thuis, bij de eigen voordeur. Burgerlijke ongehoorzaamheid blijft dan ook een optie. ,,Het is een risico, maar de burgemeester heeft zelf gezegd dat het verbod moeilijk te handhaven is”, zegt Brugman. ,,Ik kan niet beloven dat ik geen vuurwerk afsteek in Heumen.”Bron: AD, foto: Theo Peters
Lees het hele artikel