Vuurwerkverkopers willen tegengeluid: ‘Er worden zoveel onwaarheden verteld’

Vuurwerk Feit of Fabel

Vuurwerkverkopers willen tegengeluid: ‘Er worden zoveel onwaarheden verteld’

Apeldoorn lijkt de eerste gemeente te worden die vuurwerk verbiedt tijdens oud en nieuw, en andere gemeenten zouden zomaar kunnen volgen. Daarom willen verkopers een tegengeluid laten horen. “Mensen praten over harde knallen en dikke vuurpijlen. Die verkopen we helemaal niet.”

Eigenlijk wilde ze vandaag een stil protest met sterretjes organiseren, maar dat is afgelast omdat ze berichten kregen dat er te veel mensen op af zouden komen. Mogelijk met vuurwerk. Wel komt ze met een grote groep branchegenoten samen om te bespreken hoe ze zich beter kunnen profileren. 

11.000 incidenten
“Ik weet alles van vuurwerk”, zegt ze. “Ik vraag me weleens af hoe het mogelijk is dat er zo veel onwaarheden over worden verteld.” Het sentiment rondom consumentenvuurwerk is de laatste jaren negatief. Uit onderzoek van !&O Research blijkt dat 55 procent van de Nederlanders voor een verbod op consumentenvuurwerk is, als de gemeente als alternatief een vuurwerkshow organiseert.

Verbeterplan
Arler ontkent die problemen niet, maar vindt niet dat het de vuurwerkbranche aan te wrijven is. Problemen komen eerder door verkeerd gebruik en verboden vuurwerk in de handen van consumenten. “We laten nu door een stelletje mensen met fout vuurwerk – niet eens ons vuurwerk – de hele traditie omvertrekken.” Arler zou het liefst een ‘verbeterplan’ zien, waarbij de overheid zorgt voor betere voorlichting en aanpak van illegale handel. Ook zou het legale vuurwerk volgens haar beter gecontroleerd kunnen worden, waardoor ‘de missers’ eruit gehaald worden.

Harde knallen
Je kunt pas goed de discussie voeren als dat allemaal op orde is, zegt Arler. “Dan heb je iets om mee aan te komen, want nu geef je een hele branche de schuld voor iets waar die niets aan kan doen.” Ze vreest voor het voortbestaan van ‘een mooie traditie’. Want als er eenmaal een verbod is, draai je dat niet meer terug. “Wat ga je doen als het muisstil is op oudejaarsavond? Dan kun je net zo goed om 22.00 uur naar bed. Weer een feest weg.”

Verbakel Vuurwerk
Ook wij zijn van mening dat er veelal maar één kant van het verhaal verteld wordt. Nieuwsartikelen beginnen al snel met: ‘onderzoek heeft uitgewezen dat……’ gevolgd door een negatief bericht. Dit terwijl bijna alle vuurwerk-poll’s, die door diverse kranten en nieuwsmedia gehouden worden, laten zien dat de groep vuurwerkliefhebbers groter is dan de groep die voor het afschaffen van consumentenvuurwerk is.
Veel mensen denken dat het verbieden van consumenten-vuurwerk de overlast rondom Oud en Nieuw zal oplossen. Men realiseert zich waarschijnlijk niet dat vernielingen (opblazen) aan straatmeubilair alleen mogelijk is met illegaal vuurwerk, en dat ongelukken in de meeste gevallen gebeuren met zwaar, illegaal vuurwerk. Daarnaast adviseren wij iedereen, die op Oudejaarsavond rond 24.00u naar buiten gaat, om een veiligheidsbril op te zetten.Bron: RTL Nieuws
Lees het hele artikel