‘Vuurwerkverbod stimuleert handel in illegaal vuurwerk’

‘Vuurwerkverbod stimuleert handel in illegaal vuurwerk’

PIJNACKER – NOOTDORP,   Een vuurwerkverbod helpt niet om overlast van geknal en vernielingen tegen te gaan. Het stimuleert slechts de handel in illegaal vuurwerk, dat veel gevaarlijker is dan zijn legale broertje.

Dat zegt Leo Groeneveld, directeur van vuurwerkimporteur Lesli uit Lichtenvoorde en voorzitter van Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN). ,,Met legaal vuurwerk worden geen verkeersborden of brievenbussen gesloopt. Bovendien is er scherpe controle op kwaliteit en veiligheid. Zo’n keuring is er bij illegaal vuurwerk niet. Het is belangrijk dat mensen beseffen dat er een groot verschil is tussen legaal en illegaal.

De Nijmeegse hoogleraar Ira Helsloot bevestigt de lezing van Groeneveld. ,,Een verbod bevordert inderdaad illegale handel’’. Dat zegt de hoogleraar Besturen en veiligheid van de Radboud Universiteit. Helschot onderzoekt en analyseert welk veiligheidsbeleid van overheden echt werkt.

Een verbod lost het probleem zeker niet op, zegt Helsloot. ,,Het is makkelijk te handhaven, want als iemand wat afsteekt weet je zeker dat het illegaal is. Maar dat is een slap argument, want overlast voorkom je er niet mee.’’

Knallen en flitsen

Desondanks pleit de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) voor een landelijk verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Gemeenten mogen sinds juni zelf bepalen of ze vuurwerk rond de jaarwisseling toestaan. In Aalten wil coalitiegenoot Progressieve Partij bijvoorbeeld een algeheel vuurwerkverbod voor het buitengebied. Dit met het oog op dieren en wild, die veel last hebben van de knallen en flitsen.

Traditie

Groeneveld benadrukt dat een vuurwerkverbod onzinnig is. Juist omdat de meeste overlast wordt veroorzaakt met vuurwerk dat al verboden is. ,,Legaal vuurwerk is eens per jaar een prachtige Nederlandse traditie die we in ere moeten houden. Illegaal geknal heeft niets met die traditie te maken, maar is gewoon triest en gevaarlijk.’’

Hoogleraar Helsloot ziet kansen voor het behoud van de traditie. ,,Als de samenleving iets wil, moet je dat als overheid veilig faciliteren. Een vuurwerkverbod bij een verzorgingstehuis begrijpt iedereen. Maar wijs dan ook plekken aan waar wél vuurwerk afgestoken mag worden’’, zegt hij. ,,Daarbij is goede voorlichting beter dan een verbod.’’

Groeneveld onderschrijft dat van harte: ,,We moeten de vuurwerkdiscussie voeren op basis van feiten en niet een traditie verbieden die kapotgemaakt wordt door iets illegaals.’’