Tweede kamer wil geen vuurwerkverbod voor consument

Geen Vuurwerk verbod Verbakel Vuurwerk

Tweede kamer wil geen vuurwerkverbod voor consument

DEN HAAG,
Een vuurwerkverbod voor consumenten kan niet rekenen op een Kamermeerderheid, ondanks een nieuw pleidooi van de politie om knalvuurwerk en vuurpijlen in de ban te doen. Alleen GroenLinks, de Partij voor de Dieren en 50Plus zien het zitten om burgers geen rotjes meer af te laten steken.

De grote partijen in de Tweede Kamer zijn nooit voorstander geweest van een totaalverbod. De politietop bepleit daarentegen dat een ban de handhaving versimpelt. Nu is voor agenten lastig te bepalen wanneer vuurwerk illegaal is. Als er een algeheel verbod komt, dan is iedere knal een overtreding.

,,Wij zijn niet voor een algeheel verbod, wél voor het stevig aanpakken van het gebruik en bezit van illegaal en gevaarlijk vuurwerk”, zegt D66-Kamerlid Ingrid van Engelshoven. ,,Verder is het wel goed als gemeenten vuurwerkvrije zones afkondigen, waarbij ze vaak een eigen vuurwerk organiseren.”

Risico’s

Ockje Tellegen (VVD) stelt een onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid af te willen wachten, maar ziet niks in een verbod. Toch erkennen de liberalen de problemen. ,,Het vuurwerk dat zoveel schade aanricht, maakt oud en nieuw helaas tot een zeer risicovolle gebeurtenis in het jaar en dat kan nooit de bedoeling zijn.”

Tellegen zegt daarover dat we ‘onze ogen ook niet kunnen sluiten’ voor de discussie over het gevaar van vuurwerk. ,,Met name incidenten met illegaal vuurwerk zoals cobra’s, zijn ontoelaatbaar, we moeten de illegale verkoop en import daarom dan ook (internationaal) blijven aanpakken.”

Ook PvdA en CDA laten weten een algeheel verbod een stap te ver te vinden. De SP twijfelt nog. ,,We moeten kijken wat het best werkt, wij zitten hier pragmatisch in,’’ zegt Kamerlid Michiel van Nispen. ,, Aan de ene kant is het de vraag of een verbod wel te handhaven valt, aan de andere kant kan een ban zorgen dat vuurwerkverkoop via het illegale circuit toeneemt.”

Voorstanders

Archiefbeeld: Medewerkers van de gemeente plaatsen borden voor de vuurwerkvrije zone

Archiefbeeld: Medewerkers van de gemeente plaatsen borden voor de vuurwerkvrije zone © ANP

Partijen als GroenLinks, 50Plus en de Partij voor de Dieren zijn juist voorstander van een totaalverbod. ,,Wij steunen de agenten, want oud en nieuw moet feestje zijn”, zegt Kathalijne Buitenweg (GroenLinks). ,,Nu is er grimmigheid door knalvuurwerk en pijlen. Vuurwerkshows zijn een beter alternatief, ze zijn veiliger en minder vervuilend.”

Minister Blok ( Veiligheid en Justitie) stuurde gisteren een brief naar de Kamer over het groeiende vuurwerkprobleem. Hij bevestigt dat de politie en hulpverleners gevaar lopen als er legaal knalvuurwerk naar hen wordt gegooid. Ook geeft de bewindsman aan dat de bestrijding van illegaal vuurwerk topprioriteit heeft.

Blok is al eerder gevraagd of vuurwerk niet de wapenwet kan worden gebracht. Dan is er een vergunningplicht en zijn zwaardere straffen mogelijk. De minister wil daar echter niet aan. Blok: ,,De bevoegdheden die voorvloeien uit de Wet op de economische delicten, waar illegaal vuurwerk onder valt, zijn in mijn ogen toereikend.”

Bron: AD nieuws